Skimmia


Art: Skimmia
Familj: Rutaceae

Hur man planterar: Skimmia
Skimmia trivs i något sur, bördig jord så tillsätt grönkompost om det behövs. De vantrivas i vattensjuk mark så se till att den är väl dränerad. Föroreningar, saltstänk och full skugga hindrar inte att Skimmia växer men den föredrar halvskugga: i full sol kan bladen gulna.

Plantan behöver sällan beskäras, den bibehåller en bra form, men om någon skadad gren ska tas bort så ska det göras på våren.

Säsong: Skimmian blommar och bär frukt 
Skimmia blir bara 60-90 cm höga så de är idealiska att odla i behållare och passar längst fram i kanten på en trädgård. Huvudattraktionen utgör bären som kommer på hösten och är kvar hela vintern. Emellertid producerar den också blommor som gör att den alltid är mycket vacker, hela året om.

De flesta förädlade sorterna kommer från de japanska varianterna och är frosttåliga. Både hon- och hanplantor behövs för att bär ska bildas men om du bara har plats för en planta, välj S reevesiana Robert Fortune, som är själv-befruktande. Skimmia Japonica Rubella har generösa strutformade rosa blomklasar under vintern och Nymans, en honplanta, har stora bär i massor. 

Förökning av skimmia
Ta vedartade sticklingar med en “häl” och låt dem rotas i ett miniväxthus tidigt på hösten.