Något av de trevligaste och mest givande du kan använda din trädgård till är att odla dina egna grönsaker. Nöjet det ger att promenera genom trädgårdslanden när du skördar tomater, bönor, gurkor och liknande för dagens måltider kan bara jämföras med vetskapen om att du får det färskaste, mest smakrika och nyttigaste naturen kan skapa.

Att odla grönsaker skiljer sig föga från all annan typ av trädgårdsskötsel. Det ger däremot mindre utrymme för misstag. Att lyckas med grönsaksodling handlar om att vara konsekvent- att försäkra sig om att odlingsförutsättningarna underhålls hela säsongen igenom. Om du låter plantorna torka ut ens under en kort period, eller glömmer gödsla så kan en stor del av skörden gå till spillo.

För att få hjälp med en produktiv grönsaksodling så följ dessa 10 steg:

1. Välj sorter som anpassar sig lokalt

Alla grönsaker trivs inte överallt. Fråga din lokala plantskola eller trädgårdsbutik vilka sorter som passar bäst i din hembygd. Det kan finnas motståndskraftiga sorter som tål sjukdomar som kan finnas i ditt område, eller som ger bättre skörd i ditt klimat.

2. Plantera vid rätt tidpunkt 

Normalt står det på fröpaketen när det är rätta tiden att så dem. I vissa regioner är odlingsperioderna mycket korta och du måste använda dem med stor precision för att få en riklig skörd. På andra ställen kan du plantera flera gånger under sommaren och få en längre skördeperiod. Det bästa är att be om råd  i en lokal plantskola eller liknande.

3. Förbered jorden på rätt sätt innan du sår

Använd rikligt med kompost eller konstgödsel. Om du inte använder konstgödsel som redan innehåller kväve, så tillsätt gödsel som gör det.

4. Så på rätt sätt

Så fröna på rätt djup och avstånd och följ anvisningarna på fröpaketen. Grönsaker som sås för tätt ger sämre skörd. Om du planterar sticklingar så se till att du inte sätter dem för djupt så att de ruttnar. Gräv ett hål bara så djupt att rötterna täcks.

5. Vattna på rätt sätt 

Håll jorden jämt fuktig så plantorna inte torkar ut, men vattna heller inte för mycket. Vattna på djupet och låt sedan jorden torka delvis innan du vattnar igen. Oregelbunden vattning kommer att minska avkastningen för de flesta grönsaker och få en del - t.ex. gurka och sallat- att smaka bittert. Det bästa resultatet får du genom att installera ett bevattningssystem anslutet till en timer.

6. Gödsla regelbundet

Att upprätthålla en kraftfull tillväxt är viktigt för nästan alla sorters grönsaker. De flesta bör få gödsel som innehåller kväve åtminstone var fjärde till sjätte vecka. Du bör emellertid vara försiktig med att inte övergödsla vilket kan göra att vissa grönsaker, i synnerhet tomater, producerar sämre.

7. Kompost

Ett lager på 5-8 cm av organisk materia över rötterna på dina grönsaksplantor minskar risken för ogräs och hjälper till att förebygga ändringar i jordfuktigheten vilket försämrar kvaliteten.

8. Rensa ogräs

Ogräs konkurrerar med grönsakerna om vattnet, näringen och solljuset, och reducerar således avkastningen. Dra upp ogräset för hand och bearbeta jorden ofta för att minska ogräset så mycket som möjligt.

9. Skörda ofta

Många sorters grönsaker och då speciellt bönor, squash, paprika och gurka slutar producera om du inte skördar ofta. Plocka varannan till var tredje dag. Om du inte själv kan äta allt du plockar så dela med dig till vänner och grannar.

10. Håll koll på skadeinsekter

Många sorters insekter gillar färska grönsaker lika mycket som du. Se upp med skador orsakade av insekter och skydda dina plantor med insektsmedel ämnade för behandling av grönsaker.